• Haseki Sultan, Fatih / İSTANBUL
  • P.tesi - C.tesi: 9:00 - 20:00
  • +90 212 531 04 59

Çiğneme, konuşma, gülme gibi fonksiyonlar kişinin hayatının vazgeçilmez parçalarından birkaçıdır. Bu fonksiyonların yerine getirildiği ağız bölgesinin bakımı genellikle ihmal edilir. Bu yüzden total diş bakımı herkes için çok önemlidir. Total diş bakımı; rutin diş taşı temizliği, airflow (basınçlı toz yardımı ile leke temizliği), cila, dil temizliği, diş ipi, flour uygulaması ve bakım ve oral hijyen eğitimini kapsar.

Örneğin kişinin hayatındaki stres seviyesinin artması veya yoğun bir gün geçirmesi diş fırçalama süresinin kısalmasına neden olabilir. Bundan dolayı da arka ve iç bölgelerde kalan bakteri plakları zamanla diş taşına dönüşebilir. Ayrıca gün içerisinde tüketilen çay, kahve veya sigara ile birlikte de leke oluşumu hızla ilerler. Bahsedilen bu etkenler ilerledikçe kişinin ağız bakımı yetersiz kalır ve bu işin uzmanına ihtiyaç duyar.

Total diş bakımında ultrasonik aletler kullanılır ve işinde uzman olmayan kişiler tarafından yanlış kullanılırsa diş yüzeylerinde mikro düzeyde çiziklere sebep olabilir. Uzman bir kişi tarafından doğru teknikle yapılan ultrasonik temizleme ve polisaj işlemleri (parlatma işlemleri)  zarar vermez ve diş ve dişeti sağlığı için son derece önemli bir işlemdir.

Total Diş Bakımı Hangi Uygulamaları İçerir?

İlk olarak, dudak çevresi nemlendirilir çünkü yapılacak işlemler sürecinde kurumamalıdır. Daha sonra diş taşları temizlenir. Air-flow (diş temizleme tozu) ile diş araları ve lekeler temizlenir. Ardından da özel pat (macun) ve fırça yardımı ile diş yüzeyleri parlatılır. Sonra ağızda en çok bakteri tutan yer olan dil yüzeyi temizlenir. Kontrol ve kişinin öğrenmesi amacıyla tüm diş aralarına diş ipi uygulanır. Son olarak da diş minesi fluor jeli ile güçlendirilir ve uzman kişi tarafından hastaya nasıl ağız bakımı yapacağı öğretilir. Tüm bu işlemler ortalama 30-45 dakika arasında bitirilir.

Total diş bakımı esnasında kişi ağrı hissetmez. Fakat diş eti çekilmesi veya diş eti iltihabı olan bölgelerde hafif bir ağrı hissi olabilir.

Diş eti altında olan taşların temizliği ve kök yüzeyi düzeltme işlemi gerekmedikçe total diş bakımında herhangi bir anesteziye gerek duyulmaz.

Bu bakımdan sonra dişlerdeki renklenme ve taşlar kaldırılınca daha ferah bir görüntü ortaya çıkar ve dişler kendi rengine kavuşur. Total diş bakımı sonrasında dişler kendi renginden daha beyaz bir hale gelmez. Bunun için kişinin beyazlatma uygulamasına başvurması gerekir.

Total Diş Bakımını Kimler Yaptırabilir?

Bu uygulamayı yaptırmak için belirli bir yaş sınırı yoktur. Hatta yüzeysel olarak süt dişlerine de uygulanabilir. Bunun yanı sıra Hamilelik döneminde de yaptırılabilir. Hormonlardan dolayı diş etleri daha hiperemik ve ödemli olduğu için kanama normale göre daha fazla olabilir fakat bir sakıncası yoktur. Anne adayları 3-6 ay arası dönemde total bakım yaptırılabilir.

Total Diş Bakımının Avantajları Nelerdir?

Kişinin genetik bir rahatsızlıktan dolayı oluşan durumu yok ise, total diş bakımı sayesinde diş eti problemleri kaynaklı ağız kokusu ve kanamalar tedavi edilebilir. Ayrıca total diş bakımının bir aşaması olan fluor jeli uygulaması dişlerin çürüğe karşı daha dirençli olmasını sağlar. Son olarak da bakım sonrasında kişinin özgüveni yerine gelir, estetik bir gülüşe ve sağlıklı dişlere sahip olur.

Total Diş Bakımı Ne Sıklıkla Yaptırılmalıdır?

Kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Dişler arasındaki boşluk durumları ve bu duruma bağlı oluşan temizleme güçlüğüne, kişinin ağız bakımı alışkanlığına, genetik faktörlere ve leke bırakacak maddelerin (çay, kahve, sigara) kullanım sıklığına göre bakım süresi belirlenir. 6 ayda bir hekim kontrolleri sonucunda gerekli görülürse total bakım yapılır.