Diş Çürüğü
Her insanın ağız boşluğunda bulunan bakteriler, tüm besinleri asitlere dönüştürürler. Örneğin şeker içerikli besinlerin tüketilmesi, dişlerde önceden oluşmuş olan plaklardaki bakterilerin diş minesine zarar veren asitleri üretmesine neden olur. Bu oluşan asitler ağız bakımı yardımı ile ağızdan temizlenmezse, diş minesi zarar görür ve çürük oluşur.
Diş çürüğünün oluşumundaki temel sebep oluşan plaklardır. Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketiminden sonra kişi dişlerini temizlemezse, plaklarda bulunan bakteriler beslenir. Bunun ardından ilk önce diş taşları oluşur ve sonrasında tartarlar ortaya çıkar. Bu tartarlar, plakların temizlenmesini zorlaştırır ve bakteriler için bir kalkan oluşumuna sebep olur. Bu yüzden de diş çürüğü meydana gelir.
Diş Çürüğünün Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler; çürüğün boyutuna, derinliğine ya da bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Özellikle tatlı, sıcak- soğuk yiyecek veya içeceklerden sonra hissedilen diş ağrısı, diş üzerinde oluşan çukurlar, dişin kırılması, dişte apse oluşumu veya çürüğün olduğu bölgede çiğneme fonksiyonunun yerine getirilmemesi gibi şikayetleri olan kişiler uzman bir kişiyle iletişime geçmelidir.
Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Arayüz çürüklerinin tespit edilmesinde dişlerin röntgen filmi faydalı olur.
Kaybedilen diş dokusu tekrar oluşmaz fakat ilerlemesi durdurulabilir ve kaybedilmiş doku dolgu maddeleri ile restore edilebilir. Tedavinin asıl amacı dişi korumak ve ağrı, hassasiyet gibi şikayetleri iyileştirmektir. Diş çürüğünün erken dönemde tedavi edilmesi, ilerlemiş bir çürüğün tedavi edilmesinden daha kolaydır. Çünkü çürüklere zamanında müdahale edilmezse dişin bütün yüzeyine ve köküne ulaşır.
Eğer çürümenin oluşturduğu boşluklar yeni başlıyorsa florür tedavisi uygulanır. Bu tedavi, çürük henüz oluşmadan yapılmalıdır. Çürükler ilerlemişse de çürüyen bölgeden alınan dişin kalıbına göre dolgular yapılır. Fakat kişi tüm bu süreçler için geç kalmışsa ve çürük diş köküne ulaşmışsa da kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavideki amaç sinirlerin çıkartılması ve yerine bir dolgu uygulanmasıdır. Tedavinin sonucunda çürük ve zarar görmüş olan sinirler ve kökler alınır.
Çürük tedavisinde iki çeşit dolgu kullanılır. Bunlar kompozit dolgu ve amalgam dolgudur. Kompozit dolgu, beyaz dolgu olarak da bilinen bir dolgu çeşididir. Dolgu malzemesi dişe yerleştirildikten sonra ışık cihazı yardımıyla sertleştirilir ve ardından cilası yapılır. Tek seansta dolgu işlemi bitirilir. Estetik açıdan da en çok tercih edilen dolgudur. Amalgam dolgu ise gümüş, kalay, bakır ve civa karışımından oluşur. Bu dolgu yapıldıktan sonra kişi iki saat boyunca o bölgeyi kullanmamalıdır. Dolgu malzemesi yerleştirildikten 24 saat sonra ise cilalama işlemi yapılır.
Diş Çürüğü Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yapılan dolgu sertleştikten hemen sonra dişler normal şekilde fırçalanabilir. Diş ipi, arayüz fırçası, gargara gibi ağız bakım uygulamaları yapılabilir. Bunun yanı sıra dolgu yapılmış bir diş ile doğal dişin çiğneyebildiği her şey yenebilir. Fakat kabuklu gıdaların kabuklarını diş yardımı ile kırmak veya herhangi bir şişe kapağını açmaya çalışmak gibi yanlış hareketleri doğal diş ile uygulamamak gerektiği gibi dolgulu dişlerde de kaçınılmalıdır.
Diş Çürümesini Engellemenin Yolları
Günde en az 2 defa dişlerin fırçalanması ve diş ipliğinin düzenli kullanılması diş çürümesinin önüne geçer. Yiyecek artıklarını temizlemek için uygun bir diş fırçası seçilmelidir.
Şekerli ve nişastalı gıdalar tüketildikten sonra da muhakkak dişler fırçalanmalıdır. Eğer kişi için diş fırçalamak o an için mümkün değilse gargara yapmak etkili bir yöntemdir.
Diş hekimi kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması çürüğün erken dönemde fark edilmesi için en iyi yoldur.