• Haseki Sultan, Fatih / İSTANBUL
  • P.tesi - C.tesi: 9:00 - 20:00
  • +90 212 531 04 59

Ortodonti, en çok hasta başvurusu olan diş hekimliği branşlarından bir tanesidir. Bu branşta çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhisi ve tedavisi ile ilgilenilir. Ortodontik tedaviler, 5 yıllık diş hekimliği eğitimi almış ve en az 4 yıl da ortodonti uzmanlığı eğitimini tamamlamış kişiler tarafından yapılır. Bu kişilere ortodontist denir.

Ortodontistler, kişinin çene kemiğinin ve dişlerinin doğru yerde ve konumda bulunmasını amaçlar. Dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltirler ve kişinin ağız ve diş sağlığına da pek çok katkıda bulunurlar. Ortodontik tedaviler, çapraşıklıkların giderilmesi ile bölgenin daha kolay ve etkili temizlenmesine fayda sağlar. Bu sayede çürük ve dişeti hastalıklarının önüne geçilmiş olur. Ayrıca bu işlemler estetik açıdan da önemlidir.

Ortodonti tedavisinde en önemli hedef kitle çocuklardır çünkü erken yaşlarda uygulanacak tedaviler ile dişlerdeki çapraşıklıklar giderilir ve çene bozuklukları düzeltilir. Çocukların süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte diş hekimi kontrolleri de başlamalıdır ve tespit edilen problemler için uygun olan tedaviler belirlenmelidir.

Ortodontik Bozuklukların Nedenleri Nelerdir?

Çocukluk çağında parmak emme veya uzun süre emzik kullanma gibi ortaya çıkan davranışlar ortodontik bozuklukların başlangıcı olabilir. Ayrıca ağızdan nefes alma, diş sıkma, yanlış konumlanmış dişler, 20 yaş dişlerinin öndeki dişleri sıkıştırmasından dolayı oluşan çapraşıklık veya genetik yatkınlıklar ortodontik bozuklukların diğer nedenleridir.

Ortodontik Bozukluklar Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle hastanın yaşı, tedavi programını belirler. Örneğin hasta ergenlik çağındaysa ve alt-üst çene yapısının geride olması durumu var ise ortodontik tekniklerle tedavisi yapılır. Eğer hasta yetişkin ise, iskeletsel bozuklukların tedavisi ortodonti ve cerrahi işbirliği ile gerçekleştirilir. Bunların yanı sıra bebeklik ve çocukluk döneminde çok fazla emzik veya biberon kullananlar ya da parmağını emenler için de basit bir aparey kullanımı oluşabilecek bozuklukları engelleyebilir.

En çok merak edilen konulardan biri de tedavi sırasında dişlerin nasıl hareket ettiğidir. Uzman kişi tarafından diş üzerine braket ve tellerle bir kuvvet uygulanır ve böylece kuvvetin yönünde bir hareket oluşur. Hareket eden dişin kemik dokusunda bir yıkım olur fakat bu geçicidir. Hareketin aksi yönünde ise yeni kemik dokusu yapılır. Bu sayede yeni yerlerini alan dişler, yeni bir kemik yuvasına da oturmuş olurlar.

Ortodontik Tedaviler Gerekli Mi?

Estetik kaygı yaşayan kişiler genellikle bu tedavi yöntemlerine başvurur. Fakat diş çapraşıklıkları estetik dışında pek çok probleme sebep olur. Örneğin; çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının bozulmasına sebep olabilir.

Çapraşık dişler ile ağız bakımını sağlamak daha zordur. Bu yüzden de çürük oluşumu daha hızlıdır. Plak birikimi artarak, diş eti çekilmelerine yol açar ve diş eti hastalıkları oluşur.

Dişlerdeki çapraşıklıktan dolayı alt ve üst dişler normal kapanışına yapamaz ve kuvvetler ekleme normal iletilemez. Bu da eklem problemlerine neden olur.

Ortodontik Tedavi Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tedavi sürecindeki en önemli iki şeyden birincisi randevu günlerine ve doktorun vereceği sorumluluklar muhakkak yerine getirilmesidir. İkincisi ise ağız bakımının düzenli ve doğru bir şekilde yapılmasıdır. Her yemekten sonra dişler ortodontistin yönlendirdiği şekilde fırçalanmalıdır. Diş araları, ara yüz fırçaları ve diş ipleri kullanılmalı ve bu işlemler günde en az bir defa uygulanmalıdır.  Bahsedilen iki konu da tedavinin başarıya ulaşması için gereklidir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise sert gıdaların tüketim şeklidir. Kişi bu tür gıdaları küçük parçalara ayırarak yemelidir. Ayrıca kabuklu ya da çekirdekli gıdaların da diş yardımı ile kırmaya çalışmak gibi davranışlardan da uzak durulmalıdır.