• Haseki Sultan, Fatih / İSTANBUL
  • P.tesi - C.tesi: 9:00 - 20:00
  • +90 212 531 04 59

Bir diğer adı halitosis olan ağız kokusu; kişinin özgüvenini kıran, utanç verici ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur ve kişi kendi ağız kokusunu algılayamadığı için de çevresindeki kişiler tarafından uyarılmak durumunda kalır. Bahsedilen ağız kokusunun pek çok sebebi bulunur fakat başlıca etmenler olarak sistemik ve lokal sebepler kabul edilir.

Ağız Kokusu Türleri Nelerdir?

Ağız kokusu farklı türlerde karşımıza çıkabilir. Örneğin sadece sabah uyanıldığı zaman duyulan bir koku olabilir. Tedavi edilemez ve her bireyde az veya çok miktarda vardır. Bir başka ağız kokusu örneği de sindirim sistemi ile ilgili olabilir. Sindirim enzim veya organları besinleri gereği şekilde sindiremediği zaman besinler bakteriler tarafından çürütülür. Bundan dolayı sindirim kanalında açığa çıkan gazlar, bireyin isteği ve bilgisi dışında ağız bölgesine yükselir ve koku dışa vurur.

Uzun dönem süren ağız kokusu problemi olanlar mutlaka sebebini araştırmalıdır. Genellikle bu sorunu yaşayan kişiler sakız, gargara, şeker gibi birçok ürünü kullansa da, bu ürünlerin çoğu sadece geçici çözüm sunar. Ağız kokusu, gıdalar ya da yetersiz ağız hijyeninden dolayı oluşmuyorsa, bu sorunun altında farklı bir tıbbi neden olabilir.

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Ağız kokusunun oluşmasında birçok neden vardır. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Gıdalar: Yemekten sonra dişlerin arasında biriken gida artıkları, bakteri oluşumunu hızlandırabilir ve bu da kötü kokuya neden olabilir.

Tütün Ürünleri: Bu ürünler, kullanıldıktan sonra ağızda kötü bir koku bırakır. Sadece içtikten hemen sonra değil, tütün kullanımı diş eti hastalıklarına neden olduğu için uzun vadede bu sebepten dolayı da ağız kokusu yaratır.

Yetersiz Diş Bakımı: Yemekten sonra dişlerin arasında kalan yemek parçalarını temizlemek gerekir. Düzenli diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak çok önemlidir. Eğer ağız bakımı aksatılırsa bu bölgede koku oluşmasına neden olur. Bir süre sonra da dişlerde bakteri plağı meydana gelir.

Ağız Kuruluğu: Tükürük, ağız içinde etkili bir temizlik yapar. Bu salgının azalması durumunda ağızda kötü bir koku oluşur. Özellikle uyku esnasında ağız kuruluğu olur ve sabah uyanıldığında var olan ağız kokusunun sebebidir. Bu durum ağzı açık uyuyanlarda daha fazla fark edilir. Kronik kuru ağız, bazı hastalıklardan ya da tükürük bezlerindeki problemlerden kaynaklanabilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar ise vücutta parçalandıktan sonra birtakım kimyasallar oluştururlar. Bu kimyasallar kan dolaşımına katılır ve ciğerlere ilerler. Bu durum da kötü kokuya neden olur. Ayrıca bazı ilaçların yan etkileri arasında ağız kuruluğu vardır. Bu yan etki de ağız kokusuna yol açar.

Ağızdaki Enfeksiyonlar: Ağız ve çene cerrahisinden sonra ağızda meydana gelen yaralar kötü kokuyu tetikler. Diş çürükleri veya diş eti rahatsızlıkları da koku oluşumuna sebep olur.

Ağız Kokusunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ağız kokusunun tedavi yöntemleri arasında en dikkat çekilmesi gereken yöntem ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Dişlerin günde 2 ya da 3 defa temizliğini gerçekleştirmeli ve her yemekten sonra diş ipi gibi basit yöntemler düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. Eğer gerekirse antibakteriyel gargara da kullanılabilir. Bunun yanında su tüketimi de önemlidir çünkü su tükürük üretimini uyarır ve ağız içi bakterilerin temizlenmesini sağlar.

Eğer ağız kokusu dişlerdeki çürük veya diş eti enfeksiyonlarından dolayı oluyorsa, mutlaka diş hekimi ile görüşülmelidir. Hekiminiz kokunun sebebini saptayıp, gerekli tedaviyi uygular. Çürük ve enfeksiyon dışında diş taşları da ağız kokusuna yol açan diğer faktörler arasındadır. Senede bir defa temizletilmesi gerekir. Sağlıklı her insan, diş hekimine yılda iki kez gitmeli ve dişlerini muayene ettirip temizletmelidir.