Diş Temizletme
Her canlının beslenmeye ihtiyacı vardır. Beslenmenin ilk aşaması olan çiğneme kısmı için ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Tüketilen gıdaların dişlerde bıraktığı kalıntılar, dişlerde bakteri plaklarının birikimine sebep olur. Bu plak dişlerin fırçalanmasından yaklaşık 12 saat sonra oluşur. Bu nedenle dişlerin günde en az 2 defa fırçalanmalıdır. Eğer bu plaklar temizlenmezse ilerde halk arasında tartar olarak bilinen diş taşının oluşumuna yol açar.
Diş temizletme işlemi diş ve diş etlerini lekelerden, bakterilerden ve plaklardan ya da diş taşlarından arındırır. Bu işlem yılda bir kere yapılmalıdır.
Diş Taşı Nedir?
Diş taşı birçok rahatsızlığa neden olur. Dişlerde renk değişimi, diş eti hastalıkları ve hatta çene kemiğinde erimeye kadar neden olabilir. Diş taşları çok fazla bakteri içerdiği için çeşitli enfeksiyonların oluşumunda etkilidir bu yüzden muhakkak temizlenmesi gerekir.
Diş Taşının Belirtileri Nelerdir?
Genellikle diş eti çekilmesi, ağızda koku, diş fırçalama sırasında hissedilen ağrı veya dişin etrafında sert oluşumlar diş taşının semptomları arasındadır.
Diş taşından dolayı diş eti hastalığı meydana gelir ise; bu hastalık 3 aşamada gruplandırılabilir. Bunlar; gingivitis, peridontitis ve ileri peridontitis olarak adlandırılır.
Gingivitis, plak artışına bağlı olarak ilerler ve tedavi edilmediğinde peridontitise dönüşür. Bu aşamada dişi destekleyen dokularda kayıplar oluşur ve artık sadece ağız bakımı ile bu sorun çözülemeyecek duruma gelir. İleri peridontitis aşamasında da diş kayıpları artar ve destek dokular azalır. Tedavi edilmediği zaman kişinin dişleri için diş çekimi işlemi gerekebilir.
Diş Temizletme İşleminin Faydaları Nelerdir?
Diş temizletme işlemi, dişleri temizlemesini sağlar ve bununla birlikte, kişinin ağzında bulunabilecek patolojik durumların ve diş hastalıklarının teşhis edilebilmesi açısından önemlidir. Bu işlem dişlerde meydana gelen lekelenmelerin ve tartarların temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra dişlerde çürüme veya diş eti hastalıklarını engeller. Son olarak da kişinin temiz ve bakımlı dişlere sahip olmasını sağlar. Bu sayede kişinin özgüveni yükselir, fiziksel ve psikolojik yönde olumlu gelişmesine sebep olur.
Diş temizletme işlemi kesinlikle dişlere zarar vermez veya diş temizleme işlemi sırasında diş minesi çizilmez. Aksine diş etlerine masaj etkisi yaptığı için kan dolaşımının hızlanmasına da yardımcı olur.
Diş Temizletme İşlemi Nasıl Yapılır?
Bu işlem sırasında kimyasal yardımcılar kullanılır ve bu sayede diş minesinde bulunan tartarları ve plakların temizlenir. Bu aletler diş minesine zarar vermez. Dişlerde çok az bir hassasiyete ve acıya sebep olacağı için kişinin isteğine bağlı olarak lokal anestezi uygulanabilir. İşlem ortalama 30 dakika sürer.
Diş Temizletme İşlemi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Diş temizletme işlemini yaptıran kişi günde en az iki kere dişlerini fırçalamalı ve dişleri ve aralarındaki besin artıklarını temizlemek için diş ipi kullanmalıdır. Yaklaşık bir hafta boyunca sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet yaşanabilir bu yüzden özel bir diş macunu kullanılması gerekebilir. Bunların yanı sıra işlem sonrasında asitli içeceklerden ve tütün ürünlerinden kaçınılmalıdır.