Diş Beyazlatma
Kişisel bakımına özen gösteren kişiler için dişlerin görünümü oldukça önemlidir. Bunun yanında günümüz estetik algısında da dişlerin beyaz renkli olması gerektiği düşüncesi yaygındır.
Diş, Beyazlığını Neden Kaybeder?
Dişlerin beyazlığını kaybetmesinin birçok sebebi vardır. Çocukluk döneminde diş oluşumu sırasında oluşan yapısal bozukluklardan kaynaklı olabilir veya sosyal yaşamda tüketilen yiyecekler ve içecekler dişlerde renklenme yapabilir. Özellikle sigara, çay veya kahve tüketimi süreci hızlandıran etkenlerdir.
Yukarıda bahsettiğimiz renk değişimi ikiye ayrılır. Bunlardan ilki iç renklenmedir. İç renklenme; fırçalama ile giderilemeyen, dişin içine ulaşmış lekelerdir. Yapısal bozukluklar ya da kullanılan ilaçların yan etkileri bu kategoridedir. Bir diğer değişim işe dış renklenmedir. Dış renklenme ise sigara, çay ve kahve gibi gıdalardan dolayı oluşan renklenmelerdir. Genellikle diş taşı temizliği ile bu lekelerden kolayca kurtulunur.

Diş Beyazlatma Yöntemleri
Dişlere beyaz ve estetik bir görünüm kazandıran diş beyazlatma işlemleri, son yıllarda diş hekimleri tarafından sıklıkla uygulanan tedavilerden biridir. Dişlerin yüzeyindeki mine yapısında oluşan renkli maddeler, diş beyazlatma jelleri ile temizlenir ve kişi sağlıklı ve estetik bir görünüme kavuşturulur. Bu işlem, 18 yaşından büyük ve diş veya diş eti rahatsızlığı olmayan herkese uygulanabilir.
Diş temizleme işleminde hangi tekniğin kime uygulanacağının belirlenmesinde, hastanın yaşı, var ise altta yatan hastalıkları, renk değişikliğinin seviyesi gibi durumlar belirleyicidir. Bu yüzden bir uzmana danışmak ve gerekli tetkiklerin sonucuna göre kişiye özel bir tedavi uygulamak gerekir.
Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?
Bu yöntemler teknik ve uygulama alanlarına göre farklılık gösterir. 4 farklı diş beyazlatma yöntemi vardır. Bunlar;
Ev Tipi Diş Beyazlatma: Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel plastik ağızlıklar hazırlanır ve içine jeller konulur. Kişi, hazırlanan plağı gün içinde 4 ila 6 saat arasında takarsa 10 veya 15 gün içerisinde tedavi sonuçlanır. Fakat kişi uykusu boyunca da takarsa 8-10 gün arasında tedavisini bitirir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Klinik Ortamında Beyazlatma): Lazerle diş beyazlatma yöntemi olarak da bilinen bu yöntem, klinik ortamında gerçekleştirilir. Dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli, UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlatma işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem ortalama 1 saat kadar sürer. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre daha kısadır.
Kombine Diş Beyazlatma (Ev + Ofis Tipi Beyazlatma): Evde ve ofis ortamında beraber uygulanan bu yöntem, klinikte uygulandıktan sonra 2 veya 3 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.
Tek Diş Beyazlatma (İçten Beyazlatma): Kanal tedavisi gören dişlerin rengi değişir. Bu beyazlatma yöntemi de bu dişlere uygulanır. İlk önce dişteki dolgu sökülür. Daha sonra açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır ve sonrasında diş, geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar 3 gün aralıklarla seanslar tekrarlanır.
Diş beyazlatma işleminin etkisi genellikle 6 ay ila 1 yıl arası sürer. Kişinin tükettiği çay, kahve veya sigara gibi etken maddelerin kullanımına göre bu süre kısalır.
Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?
Tüm bunların yanında diş beyazlatma işleminin yan etkilerinden bahsedecek olursak; en sık karşılaşılan yan etki tedavide kullanılan jelin dişlerde hassasiyete sebep olmasıdır. Fakat bu hassasiyetin 24 ila 48 saat arasında geçmesi gerekir. Diş etlerinde de hassasiyet görülme ihtimali vardır. Tedavi esnasında kullanılan ürünler, diş etleri ile yoğun teması kaynaklı diş etlerinde tahrişe yol açabilir. Bunların dışında protez, implant veya dolgu gibi işlemlerin beyaz tonları ile beyazlatma işlemi sonucu ortaya çıkan beyaz tonu birbiriyle uyuşmayabilir. Önceden bu tarz işlemler görmüş kişiler diş hekimleri ile birlikte, beyazlatmanın eşit ve estetik şekilde sağlanması için birden fazla seans yapılabilir veya hali hazırda uygulanan tedavi yönteminde değişikliğe gidilebilir.