• Haseki Sultan, Fatih / İSTANBUL
  • P.tesi - C.tesi: 9:00 - 20:00
  • +90 212 531 04 59

Diş etlerinde meydana gelebilecek herhangi bir hastalık ağız ve diş sağlığını tehlikeye sürükler. Yetersiz diş bakımı, yanlış beslenme ve bazı hastalıklar diş etlerinde enfeksiyon olmasına sebep olur. Ağız ve dişlerin temelini oluşturan diş etleri, tedavi edilmediğinde ağız kokusu, kanama ya da diş kaybına yol açar.

Diş eti hastalığı, her yaşta ortaya çıkabilir. Erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler ama çoğu zaman ağrısız ilerleyen bir hastalık olduğu için ileri zamanda fark edilir. Oluştuğu bölgeye göre değişiklik gösterir fakat diş eti iltihabı genellikle ağız hareketleri ve yemek yeme esnasında zorluk ve ağrıya neden olur.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Diş etlerinde kızarıklık, şişlik veya hassasiyet olması belirtileri arasındadır. Bunun yanında ağız kokusu, sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet, iltihaplı oluşumlar, diş eti çekilmesi, fırçalama veya diş ipi kullanma esnasında oluşan kanamalar da diğer belirtileridir.

Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?

Diş eti hastalıklarının başlıca nedeni mikrobiyal dental plaktır. Mikrobiyal dental plak, diş çevresindeki dokularda yıkım oluşturur ve bu yüzden periodontal hastalığı başlatır. Mikrobiyal dental plağın yanı sıra tütün ürünlerinin kullanımı, diyabet hastalığı, kırık dolgular, gebelik, genetik veya dişlerdeki yapısal bozukluklar diş eti hastalıklarını tetikleyebilir.

Diş Eti Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

3 çeşit diş eti hastalığı vardır. Bunlar;

Diş Eti Kanaması: Dişlerin sert fırçalanması, diş ipinin sert kullanılması veya protezlerin yanlış kullanımından dolayı ortaya çıkabilir. Günlük sorunların yanı sıra lösemi, vitamin ve trombosit eksikliği gibi hastalıkların habercisi de olabilir. Bu kategorideki hastalar için uygulanacak ilk tedavi yöntemi, düzenli ağız bakımının yapılmasıdır. Bunların yanı sıra diş eti kanaması sorunu daha da ileri durumda olan ve günlük yaşamını, yemek yemesini ve ağız bakımını aşırı derecede zorlaştıran kişilerde ilaç tedavilerinin de uygulanması gerekebilir.

Diş Eti Çekilmesi: Bir diğer adı periodontitis olan diş eti çekilmesi, dişin etrafındaki yumuşak dokuya zarar veren ve müdahale edilmezse kişinin dişlerini destekleyen kemiğin yok olmasına yol açacak bir enfeksiyondur. Yanlış ve sert fırçalama, periodontal hastalıklar, yetersiz diş bakımı, hormonal değişimler veya tütün kullanımı diş eti çekilmesine sebep olur. Bu hastalığın tedavisinde diş hekimi etkilenen bölgeyi derinlemesine temizler. Öte yandan, diş eti çekilmesine neden olan duruma bağlı olarak ilaçlar ya da tedaviler de önerilebilir.

Ölçeklendirme ve kök planlaması ve rejeneratif diş eti ameliyatı bu hastalıktaki tedavi yöntemleridir. Ölçeklendirme ve kök planlaması, orta derecedeki diş eti çekilmelerinde kullanılır ve derinlemesine temizleme işlemi uygulanır. Rejeneratif diş eti ameliyatında da diş eti çekilmesinden dolayı destekleyen kemikler zarar görmüş ise kaybedilen kemik ve dokuyu yenilemek için başvurulan bir yöntemdir.

Diş Eti Estetiği: Bir diğer adı gingivoplastidir. Diş etindeki çekilme veya asimetrik bozuklukların düzeltilerek, dişleri ve diş etlerini olması gerektiği görüntüye ve standarta ulaştıran tedavidir. Toplumda pembe estetik olarak da bilinir. Bu tedavi sırasında genelde ortalama 15 dakika süren lazer uygulamaları kullanılır ve tedavi esnasında kanama olmadığı için çok çabuk iyileşir.

Diş eti estetiği; dişlerde iltihap oluşumunu önler, estetik kaygıların önüne geçer, kanamaları ve yaraları ortadan kaldırır.

Dişlerin düzenli ve doğru bir teknikle her gün fırçalanması ve bakımının yapılması diş etlerinin sağlıklı kalması için en önemli yöntemdir. Bunun yanı sıra diş hekiminin önerdiği programa göre düzenli bir şekilde profesyonel diş temizliği yaptırılmalıdır. Ayrıca beslenme de diş eti sağlığı ve ağız florasının korunması için oldukça etkilidir.