Damaklık
Ortodontik tedavilerde destekleyici aparey olarak kullanılan damaklıklar sabit ve hareketli olarak ikiye ayrılır. Sabit damaklıklar, genellikle ileri çene darlığı yaşayan hastalar için kullanılır. Bu tedavide, üst üste binen dişlerin birbirinden ayrılması ve doğru dizilimlerine ulaşması amaçlanır. Hareketli damaklıklar ise dişlere yapıştırılmadan kullanılır ve hasta tarafından kolaylıkla takılıp çıkarılabilir. Bu apareylerin ağızda tutunması kroşeler yardımıyla sağlanır. Bazı çene genişletme işlemlerinde, hafif çapraşıklıklarda ve basit diş hareketlerinin sağlanmasında tercih edilir. Şeffaf damaklıklar, hareketli damaklıkların bir çeşididir. Dişlerde çapraşıklık, veya dizilim bozukluğu gibi durumlarda kullanılır. Diş tellerine alternatif olarak önerilen tedavi yöntemlerinden biridir. Şeffaf damaklıkları 12 yaşını doldurmuş herkes kullanabilir.
Şeffaf plak tedavisinin adı invisalign olarak da bilinir. Invisalign, bu tedavi yöntemini geliştiren firmanın adıdır. Şeffaf plak tedavisi, dijitali ve teknolojiyi içinde barındıran bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemin tercih edilmesinin en büyük sebebi ise estetik görünüştür.
Damaklıklar, damak darlığı veya dişlerin üst üste binmesi durumunda damağı genişletmek için kullanılır. Üst damağa yerleştirilerek kullanılan damaklıkların kullanım süresi 2-3 aylık hekim kontrolleri ile belirlenir.
Damaklıklar, uzman tarafından farklı bir kullanım şekli önerilmediyse; yemek yeme ve diş fırçalama haricinde sürekli kullanılabilir. Ancak yapışkan yiyecekler ve asitli içeceklerden uzak durmanız gerekir. Diş teli kullanılmadan önce ya da kullanılırken uygulanan damaklıklar, genellikle gece takılır ve diş teli tedavisinden daha iyi ve hızlı sonuç alınması için düzenli takılması gerekir.

Damaklık Hangi Durumlarda Takılır?
Dengesiz yüz yapısına sahip olan kişiler, alt ve üst dişlerinde anormallik olanlar, çapraşık dişlere sahip olanlar, ileri ya da geri çene problemi yaşayanlar ortodonti uzmanının öngörüsü ile damaklık kullanabilir.
Damaklık Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Her yaşta kullanılabilen damaklıklar; alerjik bir reaksiyona sebep olmaz ve ortodonti tedavilerinde hızlı sonuç alınmasını sağlar. Darbelere ve sert yiyeceklere dayanıklıdır ama yine de dikkat edilmelidir. Bunlara ek olarak damaklıkların kullanımı rahattır ve tedavileri ekonomiktir.
Kişinin başvurduğu hekimin, alanında uzman olması damaklık tedavisinde istenilen sonucu almak için çok önemlidir. Doğru damaklık tedavisi ile birlikte kişi istediği sonuca daha hızlı bir şekilde kavuşur.
Damaklık Kullanmanın Dezavantajı Nelerdir?
Damaklık takıldığı ilk zamanlar kişinin hafif bir ağrı hissetmesi söz konusudur. Ayrıca kişide konuşma zorluğu da yaratır ama 1 haftanın sonunda damaklık ağızla uyumunu sağlar. Bunun yanı sıra tükürük salgısını artırdığı için yutkunmada zorluk yaratabilir. Tüm bunlardan dolayı gece damaklık kullanmak dezavantajları en aza indirecektir.
Damaklık Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlk olarak kişi uzman tarafından muayene edilir ve ortodontik bozukluklarının tespiti yapılır. Daha sonra iç ağız yapısına göre damaklık tasarlanır. Çapraşık ve deforme dişleri düzeltmek için tasarlanan damaklık takılır ve kişiye uzman tarafından damaklığın kullanımı ve bakım şartları anlatılır. Yaklaşık 6-8 ay kullanılan damaklıklar, damak ideal genişliğe ulaştığında çıkarılır ama elde edilen gelişmenin korunması için yaklaşık 6 ay boyunca uyurken damaklık kullanmak gerekebilir.
Damaklık kullanan kişilerin karşılaştığı en ciddi sorunlardan biri damaklığın kırılmasıdır. Eğer kişinin damaklığı kırılırsa veya kaybolursa hemen hekimine başvurmalıdır. Tedavinin aksamaması için en kısa sürede yeni damaklık yapılmalıdır.
Damaklık Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Damağın genişletilmesi ve dişlere yer açılması için kullanılan damaklıklar, su ve diş fırçası ile temizlenmelidir. Damaklık temizliği sırasında macun ya da sabun kullanılmasına ihtiyaç yoktur. Ayrıca dişler düzenli olarak temizlenmeli ve dişlerin arasında yiyecek artıkları kalmamasına dikkat edilmesi gerekir.