• Haseki Sultan, Fatih / İSTANBUL
  • P.tesi - C.tesi: 9:00 - 20:00
  • +90 212 531 04 59

Diş teli tedavisinin bir diğer adı ortodontik tedavidir ve dişleri bozuk veya çarpık kişiler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi sonucunda kişinin dişleri daha estetik bir görünüm kazanır. Görüntüsü bazen rahatsız edici olabilir fakat doğru diş telini kullanmak tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için çok önemlidir.

Diş Teli Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

Çenedeki darlık ve kısalık sorunlarının çözülmesine sebep olur. Bu sayede kişinin dişleri için uygun bir alan yaratılır ve dişler doğru pozisyona gelir. Dişlerin gelişimi için uygun alan yaratılır ve dişin doğru pozisyona gelmesi sağlanır.

Düzgün dişler besinleri daha iyi öğüttüğü için diş teli tedavisi sindirim sisteminin rahatlamasını sağlar ve çiğneme esnasında kişi daha az efor sarf eder.

Çapraşık dişlerin temizliği zordur ve bu yüzden dişlerin arasında besinler kalabilir. Daha sonra diş çürümeye başlar fakat diş teli tedavisi ile dişler doğru pozisyonuna geldiği için temizliği kolaylaşır ve çürük oluşma ihtimali azalır.

Diş teli tedavisi sonrasında kişinin ağız, yüz ve dudak şekli düzelir. Ayrıca tedavi gören kişilerin konuşmasında düzelme olur çünkü konuşma, dilin ağız içerisindeki hareketlerinin sonucunda oluştuğu için dişteki bozukluklar konuşmayı etkiler.

Bazı ortodontik sorunlar ilerlediği zaman ameliyat ile müdahale edilmesi gerekir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için kişiye diş teli tedavisi uygulanmalıdır.

Diş teli tedavisi aynı zamanda kozmetik gülüş tasarımı amacıyla da kişilerin sık başvurduğu bir yöntemdir. Bu sayede kişinin özgüveni artar.

Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Metal Diş Teli: En dayanıklı diş teli çeşididir. Estetik açıdan rahatsız edici olabilir ama kişinin tedavisini en kısa sürede sonuca ulaştırır.

Porselen Diş Teli: Metal teller kadar dayanıklı değildir fakat şeffaf yapısı olduğu için estetik açıdan daha çok tercih edilir. Porselen diş teli, diş teli tedavisinde en çok kullanılan çeşitler arasındadır.

Lingual Diş Teli: Estetik açıdan porselen diş teli tercih edilir lakin dışarıdan bakıldığında varlığı yine de fark edilir. Lingual diş teli ise dişlerin arka tarafına takıldığı için özellikle yetişkin kişiler tarafından tercih edilir.

Telsiz Ortodonti (Şeffaf Plak): Şeffaf plaklar diş teli kullanmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilir. Genellikle küçük diş problemlerinin iyileştirilmesinde başvurulan bir diş teli çeşididir.

Diş Teli Nasıl Takılır?

İlk olarak kişi muayene edilir ve yapılması gereken işlemler belirlenir. Kişiye tel takılmadan önce dişlerinde başka bir problem var ise onlar giderilir çünkü tel takıldıktan sonra dişlere müdahale edilemez. Daha sonra plastik bir aparat yardımı ile dişlerin yanak ve dudak ile teması engellenir. Bu aparatın adı ekartördür.

Önceden kurutulan diş yüzeyine braketler yapıştırılır ve her yapıştırmadan sonra mavi ışık ile yapıştırıcının sertleşmesi sağlanır. Ardından eklatörler çıkarılır ve takma işlemi tamamlanmış olur.

Ortodontist, tedavi boyunca kişiyi her ay muayene ederek tedaviyi takip eder ve gerekli durumlarda diş telinde düzenlemeler yapar.

Tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ortalama 1 ila 3 yıl arasında tedavi tamamlanır. tedavi sonrasında ortodontist bazı kişilerden en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatlarını kullanmasını isteyebilir.

Diş Teli Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yemekten sonra braket etrafında besin artığı birikme ihtimali yüksektir. Bu yüzden her yemek sonrası kişi dişlerini fırçalamalıdır. Özel tasarım diş fırçalarının veya yumuşak sertlikteki diş fırçalarının kullanılması kişi için faydalı olacaktır.

Buz, kuruyemiş, havuç gibi sert gıdaların veya asitli içecekler gibi leke bırakabilecek gıdaların diş teli tedavisi boyunca tüketilmemesi önerilir.

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Sert fırçalardan ve bastırarak fırçalamaktan kaçınmak gerekir. Çünkü braketler zarar görebilir. Bunun yanı sıra braketlerin aralarını temizlemek için arayüz fırçası kullanmak faydalı olacaktır. Ağız gargarası ile de kişi bu işlemleri destekleyip ağız bakımını tamamlamalıdır.