• Haseki Sultan, Fatih / İSTANBUL
  • P.tesi - C.tesi: 9:00 - 20:00
  • +90 212 531 04 59

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum kaplama, bilinen porselen köprü ve protezlerde uygulanan gri metal alaşım yerine beyaz renk alaşımın uygulanması işlemidir. Çoğu zaman diş çürümelerinde başvurulur fakat estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler için de kullanılır. Diğer kaplama uygulamalarına göre zirkonyum özellikle ön dişlerde tercih edilen kaplama çeşididir.

Diğer diş kaplama tedavileri ile neredeyse aynın şekilde uygulanır. Bu kaplama uygulaması da küçük düzeltmeler ve değişiklikler yapılacak dişlere uygulanır. Uygulama boyunca hekim tarafından kişiye bilgi verilir. Daha sonra diş rengi birlikte seçilir. Bu düzeltmeler ile diş küçültülür ve kaplama üzerine oturtulur.

Diş kayıplarının aralıkları fazla olduğunda zirkonyum kaplama tercih edilmez çünkü zirkonyumu destekleyen diş olmadığı için aradaki kaplamalarda kırılma riski artar. Bunun yanında 18 yaşının altındaki kişilerde kemik gelişimi devam ettiği için bu uygulama tercih edilmez.

Zirkonyum Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Zirkonyum kaplamanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Oldukça sağlam bir yapıya sahiptir ve aşınmaya karşı dirençlidir. Ayrıca ışık geçirgenliğinden dolayı ana dişlere uyum sağlar ve doğal görünüm verir.
  • Bir diğer avantajı da diş eti ile uyumlu olmasıdır. Mesela metal kaplama uygulamalarından sonra diş etinde hafif morluklar meydana gelir fakat zirkonyum kaplamada böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Gerekli ağız bakımı yapıldığı takdirde renk değişimi görülmez. Zirkonyum kaplamaların yüzeyi oldukça kaygan ve pürüzsüzdür. Bu sebeple dişlerde tartar oluşumu olmaz.
  • Dişte meydana gelebilecek olan hassasiyeti minimum seviyeye indirir.
  • Özellikle ön dişlerde estetik görünüm çok önemli olduğu için zirkonyum kaplama; doğal görüntüsü, rengi ve ışık geçirgenlik özelliği ile tercih edilir.

Zirkonyum Kaplama Kimlere Yapılabilir?

Kırık veya çapraşık dişlere, metal destekli kaplamaya alerjisi olanlara, hassas diş etine sahip kişilere, çürük dişlere, estetik görünüme önem veren kişilere,  veya diş eti çekilmesinden dolayı dişlerin yukarıya doğru olumsuz görüntü meydana getirmesi durumunda zirkonyum kaplama uygulanır.

Zirkonyum Kaplamanın Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaplama uygulaması yapılan dişler, normal dişleri fırçalar gibi fırçalanabilir. Rutin ağız bakımı ihmal edilmemelidir ve 6 ayda bir düzenli hekim kontrollerine gidilmelidir. Ortaya çıkabilecek problemler için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Porselen Lamine

Dişlerin sadece dış yüzeyine uygulanan ince bir aşındırma işlemi sonrası veya bazen hiç aşındırma yapılmadan uygulanan bir kaplama çeşididir.

Porselen Lamine İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanır?

  • Beyazlatma işlemi sonrasında sonuç alınmamış ve renklenmiş dişlerde,
  • Ayrık dişleri birleştirmede,
  • Kırık veya aşınmış dişlerin düzeltilmesinde,
  • Yapısı ve şekli iyi olmayan dişlerde,
  • Eski dolguların onarımında porselen lamina işlemi uygulanır.

Porselen Lamine Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Kişi küçük bir müdahale ile kısa sürede sağlıklı ve estetik bir gülüşe kavuşur. Bu kaplamalar renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemeler içerir. Bu sebeple çay, kahve veya sigara gibi renk veren faktörlerden etkilenmez. Son olarak da aşınmaya karşı çok dayanıklıdır.

Porselen Laminenin Bakımı Nasıl Yapılır?

Öncelikle düzenli diş fırçalamanın dışında diş ipi ve ağız gargarası da düzenli olarak kullanılmalıdır. Kaplamanın kırılmaması için ön dişlerle yiyecekleri koparma gibi davranışlardan uzak durulmalı ve diş sıkma sorunları olanlar gece plağı kullanmalıdır. Ayrıca 6 aylık düzenli hekim kontrolleri aksatılmamalıdır.

Seramik Kaplamalar

Tam seramik kaplama olarak da bilinen seramik kaplamalar, dişlerin madde kaybına uğramasıyla ortaya çıkan boşlukların ve kırıların onarılmasıdır. Tek estetik diş kaplamalarında veya arasında 1-2 eksik dişin bulunduğu köprü uygulamalarında ve lamina yapılamayacak kadar fazla madde kaybı olan dişler için seramik kaplamaya başvurulur.

Seramik Kaplama Hangi Durumlarda Tercih Edilmez?

Diş eksikliğinin giderilmesi için bu kaplamalar tercih edilmez. Ayrıca kanal tedavili dişlere de seramik kaplama işlemi uygulanması önerilmez.

Seramik Kaplama Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Aralıklı dişlerin kapatılması için diğer yöntemlerin uygulanamaması durumunda, diş boylarını uzatmak veya diş renklenmesi sorunu olan kişiler için dişlerinin üzerini sadece estetik amaçlı kaplamak için seramik kaplamalar uygulanır. Bunların yanında zaman içinde fiziksel ve kimyasal olarak aşınmış dişlerde, çoklu restorasyon gerekliliğinde ve gülüş tasarımında tercih edilir.

Seramik Kaplamaların Avantajları Nelerdir?

Diğer kaplamalara göre bu uygulama sırasında dişte aşındırma daha azdır. Seramik kaplaması olan kişilerde sıcak-soğuk hassasiyeti düşüktür. Ayrıca ışık geçirgenliği çok iyi olduğu için doğal bir görünüme sebep olur.