• Haseki Sultan, Fatih / İSTANBUL
  • P.tesi - C.tesi: 9:00 - 20:00
  • +90 212 531 04 59

Ağızda diş eti hastalıkları veya çürük gibi çeşitli sebeplerle dişlerin kaybedilmesi sonucu bozulmuş olan estetik ve çiğneme fonksiyonunu geri getirme işlemdir. Diş protezinin kişinin ağzına tam uyum sağlaması ve doğal görünmesi gerekir. Bu yüzden diş protezleri kişiye özel olarak üretilir.

Protez uygulamasında temel amaç, hastanın kaybolan çiğneme fonksiyonunun tekrar kazandırılmaya çalıştırılmasıdır. Bunun yanında bozulan konuşmasının da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olması hedeflenir.

Protez İşleminin Avantajları Nelerdir?

Protez işleminde hastanın ağzında kalan mevcut dişlerin korunması ön plandadır. Protez, kişinin kemik rengine en uygun tonlarda üretilir. Bu sayede kişi doğal bir görünüme sahip olur. Kişi, kısa bir alışma sürecinden sonra rahatlıkla  kullanabilir.

Protez İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Dişin çürümesi, kırılması ya da dolgunun veya dolguların yetersiz kalması durumlarında protez işlemi uygulanır. Kişinin dişinde var olan rahatsızlık başka tedaviler ile düzeltilemeyecek ise protez işlemine başvurulur.

Protez işlemi son çare olarak uygulanır. Kişinin Karşılaştığı problemlerin ortadan kaldırılması için öncelikle dişi kurtarmaya yönelik tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Alt ve üst çene ölçülerinin alınması protez diş uygulamasında son derece önemlidir. Ölçü alınma işlemi sadece tek bir seansta tamamlanır ve bu işlem hastada ağrıya neden olmaz. Daha sonra alınan ölçü, modele aktarılır ve protez dişlerin 3 boyutlu bir kopyası hazırlanmış olur. Sağlıklı dişlerin korunmasını esas alan protez uygulamasının iki farklı türü bulunur. Bunlar:

Sabit Protez: Kişinin kendi isteğine göre çıkartamadığı bu protez türü, mevcut dişinin kesilerek küçültülmesiyle başlar. Daha sonra kişinin var olan dişinin üzeri kaplanır ve üzerine protez monte edilir. Genellikle diş kaybı az olan kişilere uygulanan bir protez türüdür.

Sabit protezlerin kullanımı kolaydır, estetik durur ve yerine geçtiği dişin hacmi kadar yer kaplar. Fakat sabit protezlerin ulaşılması zor olan dişlerde temizliği uğraştırıcıdır ve destek dişlerden biri çekildiği zaman ek imkanı yoktur.

Sabit protezin iki çeşit uygulaması vardır.

Zirkonyum Restorasyonlar: En sık tercih edilen sabit protez materyalidir. Metal alerjisi olan kişilerde de uygulanır. Zirkonyum kaplama diş protezleri, dişlerinizin pürüzsüz ve doğal bir parlaklığa sahip olmasını sağlar.

Laminate Restorasyonlar: Sadece ön dişlerde uygulanır ve dişe müdahale çok azdır. Mevcut boşlukların gizlenmesi, dişlerde meydana gelen renk değişimlerinin kapatılması, kırık sebebi ile oluşan görünümün düzeltilmesi gibi durumlarda uygulanır.

Hareketli Protez: Kişi tarafından takıp çıkartılabilen apareylerdir. Her yemekten sonra su ve özel temizleyici fırçalar yardımıyla temizlenmelidir.

Hareketli protezlerin 4 çeşidi bulunur.

Total Protezler: Halk arasında “takma diş” olarak da bilinen total protezler, ağızda hiç doğal diş kalmadığı zamanlarda başvurulan bir protez çeşididir.

Parsiyel Protez: “kancalı diş protezi” olarak da bilinen parsiyel protezi, doğal dişlerin bir kısmının var olduğu, bir kısmının ise çekilmiş olduğu durumlarda yapılır. Akrilikten ya da tek parça dökümden elde edilir.

İmmediat Protez: Kişinin tüm dişlerinin çekilmesi gerekirse ve hasta dişsiz kalmak istemezse kalıcı protez hazır olana kadar bu protez takılır. Daha sonra dokulardaki iyileşme tamamlandığında immediat protezler ağız ile uyumsuz hâle gelir ve kişiye kalıcı protezler uygulanır.

İmplant Üstü Protez: Hiç dişi olmayan kişilerde hareketli protezin tutunmasını artırmak için implant yapılabilir. Bu sayede kişinin protezi, çene kemiği içinde bulunan implantlara tutturulur ve çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının etkinliği arttırılır.

Sabit ve hareketli protezler 4 yılda bir yenilenmelidir fakat bu süre kişinin ağız bakımına verdiği öneme göre değişiklik gösterir.