• Haseki Sultan, Fatih / İSTANBUL
  • P.tesi - C.tesi: 9:00 - 20:00
  • +90 212 531 04 59

Çürümüş ya da enfekte olmuş dişleri kurtarmak için kullanılan bir tedavidir. Dişlerin iç kısmında olan ve kök ucuna kadar uzanan pulpada, sinirler ve bağ dokuyu yer alır. Çatlama ya da çürük durumlarında ise bakteriler pulpanın içine girmeye ve burada birikmeye başlarlar. Bu durum hemen tedavi edilmelidir. Eğer tedavi edilmezse bakteriler ciddi bir enfeksiyon veya diş apsesine neden olur ve pulpa ölümüne sebep olarak kemik veya diş kaybına yol açabilir. Böyle bir durumda çatlamış ya da çürümüş olan dişe kanal tedavisi uygulanarak dişin kurtarılmalıdır. Kanal tedavisinin amacı diş kaybını önlemek ve dişin normal fonksiyonlarını yerine getirerek çene kemiğinde aktif kalmasını sağlamaktır.

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Gerekir?

Kanal tedavisi dişlerde çürüme ve çatlama dışında diş etlerinde şişme, çiğneme veya ısırma sırasında ağrı hissi, sıcak ya da soğuğa karşı hassasiyet, koyulaşmış diş etleri gibi durumlarda da kanal tedavisi gerekebilir.

Diş sinirinin ve pulpasının enfekte olmasını engellemenin en basit yolu ağız hijyenine dikkat etmektir. Günde en az iki defa diş fırçalanması gerekir, diş ipi ve gargara kullanımı da tavsiye edilir. Bahsedilen rutin ağız bakımı yapıldığında kanal tedavisi durumu önlenebilir.

Kanal Tedavisi Süreci

Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından yapılır. Dişteki çürük, pulpa tabakasına kadar ilerlediyse ve dişte kaç kanal varsa hepsi temizlenir. İlaçlar ve çeşitli yöntemlerle dezenfekte edilerek doldurulur. Doldurma işlemi hem enfeksiyonları önlemek hem de dişe mukavemet kazandırmak açısından önemlidir. Dişteki enfeksiyon tedavi edilene kadar geçici dolgular kullanılır. Kanal tedavisi, dişte meydana gelen hasara bağlı olarak tek ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir.

Kanal tedavisinde dişteki sinirler de alındığı için diş dış uyarılardan etkilenmez. Sadece  tedavinin ardından doku iltihabı nedeniyle dişte hassasiyet hissedilebilir. Bu durum da genellikle doktorun yazacağı ağrı kesicilerle hafifletilir. Bunun yanı sıra kanal tedavisi düzenli bakıldığı sürece ömür boyu kullanılabilir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kanal tedavisi sonrasında tedavi tamamlanana kadar sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durulmalıdır ve jelibon veya sakız gibi yapışkan ve şekerli gıdaların tüketimi de bir süreliğine azaltılmalıdır. Bunların yanında günlük ağız bakımını aksatmamak gerekir. Son olarak da hekiminiz tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar veya spreyler düzenli kullanılmalıdır.

Unutmayalım ki doğal dişlerinizi korumak, mümkün olan en iyi tedavi seçeneğidir. Bu yüzden yılda 2 defa kontrole gitmek ve ağız ve diş bakımını rutin haline getirmek oldukça önemlidir.