Diş Kristali
Diş Estetiği ve Diş Kristali
Biriyle sohbet ederken veya bir yerde sunum yaparken kişinin dişlerinin estetik bir görünüme sahip olması iletişimin daha iyi kurulması için çok etkilidir. Bu nedenle güzel bir görüntü sosyal hayatı etkileyen en önemli faktörlerden biridir ve çekici bir gülümseme, kişinin kendine olan güveninin artmasını sağlar. Son zamanlarda oldukça popüler olan diş estetiği de kişinin gülüşüne estetik bir görünüm kazandırmak için başvurulan bir yöntemdir.
Bu tedavi yönteminde kişinin en güzel gülüşe sahip olması için; yüze ilişkin oransal bir değerlendirme, ağız bileşenleri ve kişinin beklentisi bir arada düşünülür. Diş hekiminin gerekli gördüğü estetik analizler sayesinde bir sonuca ulaşılır ve tedaviye başlanılır.
Günümüzde kişilerde gelişen estetik kaygıları yok etmek amacını taşıyan diş estetiği uygulamasında hem konvansiyonel yani klasik yöntemlerden hem de ileri teknolojiye sahip oluşumlardan faydalanılır.
Diş estetiği; diş beyazlatma, gülüş estetiği, implant uygulamaları, diş eti estetiği, kompozit bonding ve porselen lamine işlemlerini içerir. Bunların yanı sıra diş kristali de diş estetiğinin alt başlıklarından biridir.
Diş pırlantası olarak da bilinen diş kristali, gülüşüne estetik bir ışıltı katmak isteyenlerin tercih ettiği bir işlemdir. Diş yüzeyine yapıştırılan kristaller, özel bir teknikle diş yüzeyine yapıştırılır ve dişin yüzeyinde hiçbir şekilde aşındırmaya yol açmaz.
Diş kristali uygulanmadan önce kişinin ağız ve diş sağlığının uygun durumda olması gerekir veya değilse de gerekli işlemlerin yapılması gerekir. Örneğin, dişleri bembeyaz olan kişilerde diş kristalleri daha güzel duracaktır. Bu yüzden ilk başta diş plakları temizlenmeli, çürüklerden arındırılmalı ve diş beyazlatma uygulaması yapılmalıdır.
Diş kristali, diş yüzeyine özel yapıştırıcılar kullanılarak takılır. Bu yüzden de düşme ihtimalleri oldukça zordur. Fakat düşmüş ola bile sonrasında tekrar takılabilir. Diş kristalleri her yaştaki kişiye uygulanabilir ve bu uygulama diş hekimleri tarafından yapılmalıdır.

Diş Kristali Nasıl Takılır?
Diş kristali uygulamasında ilk olarak kristalin diş yüzeyine gelecek olan kısmı çok hafif bir şekilde aşındırılır. Az miktarda aşındırma işlemi uygulandığı için de uzun yıllar kullanılabilir. Daha sonra özel yapıştırıcılar yardımı ile kişinin istediği dişine yapıştırılır.
Diş kristali uygulama süresi çok kısadır. Yaklaşık 15 ila 20 dakika sürecek bir törpüleme ve yapıştırma seansı sonrası kişi günlük hayatına rahatlıkla devam edebilir.
Diş kristali çıkartılmak istendiğinde ise çıkarma işlemi yapıldıktan sonra işlem göre dişin yüzeyine cila uygulaması yapılır ve diş eski görünümüne kavuşturulmuş olur.
Diş Kristali Zararlı Mıdır?
Diş kristali taktırmak için mutlaka bir diş hekimine gidilmesi gerekir. Piyasada kişinin kendi yapıştırabileceği diş kristalleri bulunmakta fakat yapıştırıcı malzeme diş hekiminin kullandığı yapıştırıcı ile aynı içerikte değildir. Bu yüzden taşın dişinizde kalıcı renk değişikliğine sebep olması veya zarar vermesi söz konusu olabilir. Ancak diş hekimi tarafından yapılan diş kristali uygulamasının herhangi bir zararı veya yan etkisi yoktur.
Diş Kristalinin Avantajları Nelerdir?
Diş kristalleri, gülüşünde ve görünümünde farklılık isteyen herkes için oldukça avantajlıdır. Diş kristalleri sayesinde kişi dikkat çekici bir gülüşe, estetik bir görünüm elde eder. Ayrıca kristal işlemi öncesinde diş beyazlatma işlemi yapıldığı için kişi bu sayede beyaz dişlere de sahip olur.
Diş Kristali Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kişinin günlük ağız bakımı dışında özel bir bakım yapması gerekmez.
Diş Kristali Zamanla Düşer Mi?
Diş yüzeyinde bulunduğu için ısırma hareketlerinden dolayı aşırı zorlanırsa düşme riski vardır. Fakat düşmesi kişinin dişine kesinlikle zarar vermez ve düşme durumunda tekrar yapıştırılabilir.