İmplant
Eksik diş kişide sağlık veya estetik açısından büyük bir problem oluşturur. Bu durumu yaşayan kişiler için implant tedavisi önerilir. İmplant, titanyumdan yapılmış vidalara verilen addır ve bu vidalar çene kemiğinin içine yerleştirilir. İmplant diş ile kişi rahatlıkla çiğneme ve konuşma fonksiyonları yerine getirir.
İmplant tedavisinde başarılı olmak için en önemli faktör kişinin kemik yapısıdır. Kişi, implant tedavisi için uygun bir kemik yapısına sahip olmalıdır. Kemik yapısının tespiti yapılmalı ve daha sonra implant planlaması yapılmalıdır. İmplant tedavisi öncesinde klinik ve radyolojik muayene yapılmalıdır.
İmplant uygulaması dünyada kullanılan en yaygın diş uygulamalarından biridir. İmplantlar vücut dokusu ile tamamen uyumludur, kişinin vücudunda herhangi bir alerjiye sebep olmayan ve titanyum denilen bir materyalden oluşur. Bu nedenle implantlar zararlı değildir ve sağlıklı ve kalıcı bir diş için implant tedavisi tercih edilmelidir.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?
18 yaşında, çene ve yüz gelişimini tamamlamış herkese uygulanır. Genellikle büyük azı dişlerin kaybında, tek bir dişin kaybı durumunda veya kemik erimesi sonucunda hastanın tam protezini kullanamadığı zaman implant tedavisine başvurulur.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?
Çene kemik yapısı uygun olmayan kişilere bu tedavi uygulanmamalıdır. Ayrıca romatizmal hastalıkları olanlar, bazı kalp rahatsızlıkları olanlar, kan pıhtılaşma sorunları yaşayanlar ve şeker hastalığı kontrol altında olmayan kişilere implant tedavisi sakıncalı olabilir.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi için detaylı bir muayene ve röntgen gereklidir. Bu işlemin amacı çene kemiklerinin ve kalan dişlerin ölçüsünü almaktır. Daha sonra diş hekimi kullanılacak implantın tipi ve uzunluğuna karar verir.
Bu tedavi yönteminde lokal anestezi kullanılır ve implant yapılacak sayıya göre tedavi süresi değişiklik gösterir. Ortalama 30 ila 90 dakika arasında tedavi tamamlanır.
İmplantlar genel olarak iki aşamadan oluşur ve bunlar tek aşamalı işlemler ve iki aşamalı işlemlerdir. Tek aşamalı işlemde, implant ve geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemde ise implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır ve sonrasında protez başlıkla takılır. İki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir. Alt çenenin 3 ay, üst çenenin de 6 ay içinde iyileşmesi beklenir.
Tedavinin başarılı olması için doğru teşhis konulması ve implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması çok önemlidir. Bunun yanında diş hekimi tarafından kişiye uygun protez yapılmış olması gereklidir fakat aşırı sigara ve alkol tüketimi başarıyı olumsuz etkiler. Bu faktörlere bağlı olarak implant başarısı değişiklik gösterebilir.
İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
İmplant dişleri, uzun süre güvenli ve problemsiz bir şekilde kullanılabilir. Bunun yanında İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alır ve en doğal yapıyı oluşturur. Bu sayede sağlıklı dişlere dokunulmamış olur.
İmplant tedavisi sayesinde kişinin çiğneme kuvveti artar ve olası sindirim problemlerinin olma ihtimali azalır.
Genellikle dişin olmadığı bölgedeki kemiklerde erime başlayabilir. Köprü gövdesi, total ve hareketli protez damakları altında da kemik erimesi devam eder. İmplant tedavisi ise kemik erimesini durdurur.
İmplant Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
İmplant ile komşu dişler arasındaki boşlukların özenli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Bunun için normal diş fırçasının yanında diş ipi ve arayüz fırçası kullanılmalıdır. Dil ve damak üzerinde barınan bakterilerin diş ve diş etlerine zarar vermemesi için ağız gargarası kullanımı da önemlidir. Son olarak da 6 ayda veya senede bir defa diş taşı ve tartar temizliği yaptırılmalıdır.