Köprü Tedavisi
Diş kayıpları zaman içerisinde yüzün ve çenenin bozulmasına ve özellikle birden fazla diş kaybının yaşandığı durumlarda konuşma bozukluğuna neden olabilir. Bu sebeple diş kaybından dolayı meydana gelen boşlukların doldurulması çok önemlidir.
Ağız içinde dişlerden biri eksikse, bir süre sonra diğer dişler boş kalan alana doğru ilerleyerek hareket edebilir yani kayabilir. Bu da zamanla kişinin yemek yerken çiğneme zorluğu yaşamasına, diğer dişlere fazla yük binmesi nedeniyle ağrı hissetmesine veya ağız ve diş yapısının bozulmasına neden olabilir.
Köprü diş tedavisi, diş kaybı yaşanmasının ardından oluşan boşluğu kapatmak için diğer dişlerin küçültülerek köprü protezine oturtulması işlemidir.
Diş Köprüsünün Avantajları Nelerdir?
Köprü tedavisi sayesinde kişi rahatlıkla yemek yiyebilir, güzel bir gülümsemeye sahip olur ve özellikle de konuşma gibi eylemlerin yitirilmesi son bulup, kişi tekrar eski haline dönebilir.
Diş Köprüsünün Dezavantajları Nelerdir?
Dişlere köprü uygulaması yapıldıktan sonra diş çürümesi potansiyel bir problem olmaktadır. Bunun yanı sıra tedavi sırasında sinirlerin etkilenmesi durumunda kanal tedavisinin yapılması gerekir. Ayrıca implant uygulamaları ile kıyaslandığında köprülerin kullanım süreleri daha kısadır. Son olarak da diş köprüsü tedavisinde diş eti rahatsızlıklarının yaşanma ihtimali fazladır.
Köprü Diş Çeşitleri Nelerdir?
Tedavide kurulan köprü bağlantısı 3 farklı yöntemle yapılır. Bunlar:
Geleneksel Köprü Diş: En çok tercih edilen yöntemdir. Kayıp dişlerin sağında ve solunda yer alan dişlerin, törpülenip küçültülmesi ve köprüye sabitlenmesi için köprü ayağı olarak kullanılması işlemidir.
Maryland (Kanatlı) Köprü Diş: Özellikle ön dişlerdeki eksiklik durumunda tercih edilir. Köprünün yan dişlere yapıştırılma işlemidir. Bu yöntemde sağlıklı dişler kesilmediği ve yapıştırma yöntemi uygulandığı için maryland köprü dayanıklılığı açısından diğer türlere göre daha az tercih edilir.
İmplant Destekli Köprü: Birden fazla diş kaybının olduğu yani çenede eksik olan dişi destekleyecek komşu dişlerin olmadığı durumlarda tercih edilir. Eksik olan yan dişin yerine implant uygulanır ve köprü kurmadaki yan dişin görevini yerine getirir. Kemik kaybını önleyen implant, güçlü ve dayanıklıdır.
Köprü diş tedavisinde metal destekli porselen, zirkonyum destekli porselen, solid zirkonyum gibi çeşitli malzemeler kullanılır. Örneğin porselenin kullanılmasının sebebi hammaddesinin güçlü ve dayanıklı olmasıdır. Bu nedenle ağzın arka tarafındaki hasarlı dişlere uygulanabilir. Çiğneme kuvvetine dayanıklılık gerektiği durumlarda bir sorun yaşanmaması için köprü tedavisinde tercih edilir. Başka bir örnek verecek olursak zirkonyumun kullanılmasının sebebi de dayanıklı bir madde olmasının yanında saydam ve ince bir görüntüye sahip olmasıdır. Estetik açıdan iyi sonuçlar verdiği için ön dişlerde tercih edilir.
Son olarak, tedavi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise; diş köprülerinin temizlenmesi oldukça önemlidir. Çünkü protezi sabitlemek için küçültülen dişlerin ve protez dişin düzenli temizlenmemesi durumunda diş çürükleri ve diş eti sorunları ortaya çıkabilir.