• Haseki Sultan, Fatih / İSTANBUL
  • P.tesi - C.tesi: 9:00 - 20:00
  • +90 212 531 04 59

En son çıkan yetişkin dişleri olarak bilinen 20 yaş dişleri, genellikle 18 ila 20 yaş arasında çıkabildiği gibi geç de çıkabilir ve bu dişlerden ağızda 4 adet bulunur. Doğumdan itibaren ilk önce süt dişleri çıkar. Süt dişlerinin dökülmesinin ardından ön dişler ve köpek dişleri çıkar. Bu dişleri takiben de azı dişleri çıkar. Bahsi geçen diş çıkarma süreci devam ederken çene de  gelişmeye devam eder ve 20 yaş dişleri için yer açılır. Son olarak da 20 yaş dişleri çıkar fakat çoğu zaman çene yapısına uyum sağlayamamaları sebebiyle kişide ağrı veya apse oluşumu gibi rahatsızlıklara yol açar.

Ağrıya sebep olan 20 yaş dişleri için ilk önce ilaç tedavisi uygulanır. Bölgede meydana gelen apse kurutulur ve daha sonra hemen çekilmesi gerekir. Eğer kişi 20 yaş dişini çektirme işlemini geciktirirse, 20 yaş dişlerinin çevresinde bir süre sonra kist oluşumuna sebep olabilir. Bu oluşum da zaman geçtikçe çene kemiğini zayıflatır ve zarar verir.

Gömülü 20 Yaş Dişi Nedir?

Dışarıdan görünmeyen, yatay olarak çıkmış ya da yarı gömülü olan dişler gömülü 20 yaş dişleri olarak tanımlanır. 20 yaş dişi ağrısı çeken kişilere yapılan muayenede röntgen çekilir ve bu sadece 20 yaş dişinin gömülü olup olmadığı ortaya çıkar. Bunun sonucunda 20 yaş dişinin cerrahi bir müdahale veya sıradan bir diş çekimi işlemi olacağına karar verilir.

20 Yaş Dişinin Belirtileri Nelerdir?

20 yaş dişleri, diş etinde yeterli alan olması ve gerektiği gibi çıkması durumunda kişide herhangi bir rahatsızlığa sebep olmaz. Fakat yer bulamayan 20 yaş dişleri, diş ve diş etlerinde ağrıya, lenf bezlerinde şişliklere, baş ağrısına, ağız kokusuna, çiğmene sırasında ağrı hissine veya çene ya da kulakta ağrıya sebep olur.

20 Yaş Dişi Nasıl Çekilir?

Gömülü veya yarı gömülü 20 yaş dişlerininin çekilmesi gerekir çünkü ağız kokusuna, diş çürümelerine, komşu dişlerin kök veya minelerinde doku kaybına yol açabilir.

20 yaş dişlerinin çene kemiğindeki konumunda, boyutunda, duruş şeklinde problem yoksa, 20 yaş diş çekiminin normal diş çekiminden herhangi bir farkı yoktur.

20 yaş dişi çekilirken genellikle lokal anestezi uygulanır ve oldukça rutin bir işlemdir lakin sorunlu 20 yaş dişlerinin çok az bir kısmı bu şekilde çekilebilir. Geriya kalan büyük kısmı ise yirmilik diş ameliyatı olarak adlandırılan cerrahi girişimler yardımıyla çekilir.

20 Yaş Dişi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Eğer 20 yaş dişinin kökleri çene kemiğine gömülü halde ise 20 yaş dişi birkaç parçaya bölünüp çekilir. Daha sonra dişin çıkarıldığı diş etine dikiş atılır. Bu işlemler ağız ve çene cerrahisinin uzmanlık alanıdır. Operasyonda lokal anestezi uygulanır ve anestezinin etkili geçtiğinde kişide şiddetli bir ağrı söz konusu olabilir. Bu yüzden hekim tarafından ağrı kesici reçetelendirilir.

20 Yaş Dişi Çekildikten Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Operasyon sonrasında, dişin çekildiği bölgeye dokunulmamalı, yemek yerken ağzın diğer tarafı kullanılmalıdır ve iyileşene kadar daha yumuşak gıdalar alınması gerekir. Baharatlı, asitli veya sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca bölgede şişlik oluşabilir, bu durumu önlemek için buz tedavisi uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra ilk 24 saat sigara kullanımı kanamayı artırabilir bu yüzden kaçınılmalıdır.

Son olarak 20 yaş dişleri çekildikten sonra kişinin yüzü şişebilir fakat bu durum kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat buz kompresi yapılmalıdır fakat hafif şişlik olması olağandır. Hekim tarafından verilen ilaçların düzgün kullanılması önemlidir ama çok fazla kanama, şişme veya ağrı hissi olması halinde mutlaka hekim ile görüşülmelidir.